Sprawozdanie z przebiegu i wyników konsultacji projektu Wieloletniego Programu Rozwoju Miasta Hajnówka na lata 2016-2025, obejmującego Strategię Rozwoju Miasta Hajnówka na lata 2016-2025 oraz Wykaz priorytetowych zadań inwestycyjnych w zakresie Strategii Rozwoju Miasta Hajnówka na lata 2016-2025.

1. Przebieg konsultacji.

Konsultacje społeczne Wieloletniego Programu Rozwoju Miasta Hajnówka na lata 2016-2025, obejmującego Strategię Rozwoju Miasta Hajnówka na lata 2016-2025 oraz Wykaz priorytetowych zadań inwestycyjnych w zakresie Strategii Rozwoju Miasta Hajnówka na lata 2016-2025 prowadzono na podstawie Uchwały Nr VI/31/11 Rady Miasta Hajnówka z dnia 30 marca 2011 r. w sprawie wprowadzenia Regulaminu Konsultacji Społecznych. Proces prowadzony był zgodnie z Zarządzeniem nr 136/2015 Burmistrza Miasta Hajnówka z dnia 21 grudnia 2015 r. w sprawie zasad i trybu prowadzenia konsultacji społecznych dotyczących Wieloletniego Programu Rozwoju Miasta Hajnówka na lata 2016-2025.

Konsultacje projektu Wieloletniego Programu Rozwoju Miasta Hajnówka na lata 2016-2025 zostały ogłoszone 15 stycznia 2016 r. i trwały do 19 lutego 2016 r. Zaproszenie do udziału w konsultacjach zamieszczono na stronie internetowej: www.hajnowka.pl, na tablicach ogłoszeń Urzędu Miasta Hajnówka, w dzienniku o zasięgu regionalnym – Gazecie Wyborczej. W dniu 9 lutego 2016 r. przeprowadzono otwarte spotkanie konsultacyjne z udziałem mieszkańców. Zawiadomienia o konsultacjach społecznych zostały wysłane do przedstawicieli lokalnych samorządów i instytucji działających w mieście, Radnych Rady Miasta Hajnówka, przedsiębiorców oraz organizacji pozarządowych. Przez cały proces konsultacji z konsultowanymi dokumentami można było zapoznać się także w siedzibie Urzędu Miasta Hajnówka, Referacie Polityki Gospodarczej pok. 221.

1. Wynik konsultacji społecznych.

W wyniku postępowania konsultacyjnego na piśmie wpłynęły 34 uwagi, w tym złożono 8 formularzy konsultacyjnych. Najczęściej dotyczyły one propozycji konkretnych zadań lub uzupełnienia zapisów części diagnostycznej dokumentu. W trakcie spotkania konsultacyjnego składano ustne propozycje realizacji różnego rodzaju działań na rzecz miasta. Poziom szczegółowości składanych propozycji był bardzo różny. Część z nich miała charakter ogólny, nadający się do uwzględnienia w konsultowanym dokumencie strategicznym, a część miała charakter bardzo szczegółowy, wykraczający poza ramy tego typu dokumentu. Zgodnie z przyjętym przy opracowywaniu Programu założeniu, całość opracowania ma charakter syntetyczny, a wykaz planowanych do realizacji zadań ma charakter wykazu zadań priorytetowych, stąd w przypadku niektórych uwag nie było uzasadnienia dla ich uwzględnienia.

Na spotkaniu Zespołu ds. opracowania Strategii w dniu 18 marca 2016 r. przyjęto stanowisko w zakresie przyjęcia lub odrzucenia zgłoszonych uwag, zgodnie z poniższą informacją.

Zestawienie zgłoszonych uwag:

1. Uwagi uwzględnione.

• Poparcie dla inicjatywy uporządkowania, zagospodarowania i dbałości o tereny zielone w mieście oraz koncepcji „Hajnówki – miasta ogrodów”. Przewiduje się opracowanie koncepcji systemu terenów zielonych w mieście (jako dodatkowe zadanie), zagospodarowanie zielenią różnych miejsc w mieście. Ponadto jak wynika z wykazu zadań w załącznikach inwestycyjnych do Strategii planuje się m.in. rewitalizację parku miejskiego, skwerku przy Urzędzie Miasta.

• Zagospodarowanie terenu łączącego ul. 3 Maja i ul. Parkową (przy targowicy) na cele handlu produktem lokalnym, pasażu spacerowego i miejsca odpoczynku i spotkań.

• Uwzględniono częściowe uzupełnienie informacji nt. zakresu działalności Muzeum i Ośrodka Kultury Białoruskiej w Hajnówce w zakresie zajęć i biblioteki literatury białoruskiej.

• Przyjęcie modyfikacji zapisów w analizie SWOT odnoszących się do pozyskiwania funduszy zewnętrznych przez organizacje pozarządowe na działalność, wskazania jako mocnej strony - funkcjonowania Muzeum i Ośrodka Kultury Białoruskiej, wskazania jako szansy - rozwoju oferty instytucji kultury oraz innych podmiotów działających w sferze kultury.

• Dodanie do wykazu priorytetowych zadań propozycji wskazanych przez Stowarzyszenie Muzeum i Ośrodek Kultury Białoruskiej.

• Uzupełnienie zapisów diagnozy o informację nt. funkcjonowania Stowarzyszenia Uniwersytet Trzeciego Wieku.

• Uzupełniono wykaz współorganizowanych przez samorząd imprez o Ogólnopolski Festiwal „Rockowisko Hajnówka”.

• Uwzględniono uwagę związaną z doprecyzowaniem nazewnictwa i kierunku kształcenia Zamiejscowego Wydziału Leśnego Politechniki Białostockiej.

• Uwzględniono uwagę związaną z doprecyzowaniem danych dotyczących Rezerwatu Krajobrazowego Władysława Szafera.

1. Uwagi nieuwzględnione.

• Poparcie dla wykonania murali w mieście; bez uwzględnienia w dokumencie z uwagi na stopień szczegółowości propozycji.

• Poparcie dla zmiany przeznaczenia budynku biura Forte przy ul. 3 Maja na potrzeby społeczności lokalnej; bez uwzględnienia w dokumencie z uwagi na brak posiadania własności tego obiektu.

• Poparcie dla dalszej modernizacji ulic miejskich, modernizacji i rozbudowy miejsc rekreacji dzieciom, młodzieży i turystom; zadanie już uwzględnione w ramach wykazu zadań priorytetowych.

• Nawiązanie współpracy z zespołem roboczym z Niemiec – Frankenwald i wdrożenie jego propozycji w zakresie kompleksowego zastosowania OZE na wybranym/wybranych osiedlach w mieście; brak uzasadnienia technicznego i organizacyjnego dla realizacji tego typu działań na terenie miasta.

• Z uwagi na syntetyczny charakter opracowania nie uwzględniono propozycji szerszego opisu niektórych funkcjonujących na terenie miasta organizacji.

• Poparcie dla podkreślenia dużego znaczenia i rangi osób przygotowujących projekty o dofinansowanie; bez uwzględnienia w dokumencie z uwagi na stopień szczegółowości propozycji.

• Poparcie dla propozycji wprowadzenia do parku, na skwery postaci zwierząt; bez uwzględnienia w dokumencie z uwagi na stopień szczegółowości propozycji.

• Z uwagi na syntetyczny charakter opracowania nie uwzględniono propozycji uzupełnienia dokumentu o szczegółowe dane statystyczne, m.in. o dane demograficzne, dotyczące podmiotów gospodarczych, edukacji (liczba szkół, uczniów, studentów w każdej kategorii), liczby i rodzaju połączeń z Warszawą (dane te ulegają szybkim zmianom), liczby turystów odwiedzających Hajnówkę, imprezy (nie są prowadzone tego typu statystyki).

• Poparcie dla uwag zebranych w trakcie spotkania konsultacyjnego, do uwzględnienia w planowanych działaniach samorządu; bez uwzględnienia w dokumencie z uwagi na stopień szczegółowości propozycji.

Jerzy Sirak

Burmistrz Miasta Hajnówka

ul. Aleksego Zina 1, 17-200 Hajnówka

tel. 85 682 21 80,  fax 85 674 37 46

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.  e-mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.

KONTAKT DO REFERATÓW

ADMINISTRATOR Emilia Rynkowska

PUBLIKACJE na www.hajnowka.pl

NA SKRÓTY