Jadłodzielnia w Hajnówce

Dodane przez e.rynkowska - wt., 04/01/2022 - 13:58

Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Hajnówce zaprasza do korzystania z nowej usługi, jaką jest "jadłodzielnia". Można się w niej podzielić z potrzebującymi żywnością, której nie jesteśmy w stanie zagospodarować, albo skorzystać z żywności już tam dostarczonej. W ten sposób zapobiegniemy marnotrawieniu jedzenia.

W lokalu można pozostawić żywność nadającą się do spożycia taką, po którą sami byśmy sięgnęli taką, która nie przekroczyła terminu ważności.

Jadłodzielnia jest dostępna od poniedziałku do piątku w godzinach od 9.00 do 11.00, znajduje się w Hajnówce przy ulicy Lipowej 39 (budynek byłej kotłowni).

Dziel się i częstuj! Bądź odpowiedzialny - nie marnuj jedzenia! Pamiętaj, że korzystasz z produktów na własną odpowiedzialność.

Regulamin korzystania z jadłodzielni

Do Jadłodzielni można przynieść:

  • żywność, która jest świeża i nie przekroczyła terminu ważności do spożycia określonego na opakowaniu,
  • żywność, która przekroczyła datę minimalnej trwałości – „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyła terminu przydatności do spożycia – „należy spożyć do”,
  • produkty zapakowane fabrycznie,
  • produkty suche: kasze, ryże, makarony, mąki, cukry, ciastka, itd.
  • zapakowane pieczywo i inne wyroby piekarnicze,
  • warzywa i owoce,
  • ryby w próżniowych „fabrycznych” opakowaniach z podaną datą – „najlepiej spożyć przed” lub „należy spożyć do”,
  • produkty w opakowaniach zamkniętych typu konserwy, słoiki, próżniowe itp.,
  • sery, jogurty, twarogi oryginalnie zamknięte,

Jadłodzielnia nie przyjmuje:

  • produktów nadpsutych i przeterminowanych, które mają oznaki popsucia: nietypowy zapach lub kolor, mają wydęte wieczka,
  • produktów, które przekroczyły termin przydatności do spożycia,
  • produktów niepasteryzowanych, świeżego mleka i jego wyrobów,
  • surowego mięsa oraz produktów na jego bazie, np.: tatar,
  • surowych jaj oraz produktów na ich bazie,
  • produktów nadjedzonych, np. otwartych puszek czy słoików,
  • produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady,
  • produktów wymagających głębokiego schłodzenia i mrożonek,
  • alkoholu i środków odurzających.

Strony w dziale: