W ostatni piątek października Hajnówkę odwiedził mistrz kulinarny – Karol Okrasa. Poznawał tajniki przygotowywania marcinka hajnowskiego i tym razem przepisu nie złamał... Na przyjęcie tak znamienitego gościa wybraliśmy miejsce z klimatem wiejskiej podlaskiej chaty na najbardziej klimatycznej ulicy naszego miasta – ulicy Górnej. Stowarzyszenie "Na Górnej" zadbało o gościnne przyjęcie i regionalny, jesienny klimat swojej świetlicy. Był akordeon, pyszna babka ziemniaczana, pierogi, racuchy czy faworki wykonane przez nasze hajnowskie gospodynie. Chwaliliśmy się naszymi lokalnymi specjałami także przed innymi ważnymi uczestnikami spotkania: Tomaszem Kempką z Departamentu Promocji Turystyki Krajowej Polskiej Organizacji Turystycznej, zaszczycili nas swoją obecnością dyrektorzy Departamentu Rolnictwa i Obszarów Rybackich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego – Andrzej Pleszuk, Dyrektor oraz Iwona Krzyżanowska, Zastępca Dyrektora.
W tajniki tradycyjnej receptury i wykonania marcinka hajnowskiego wprowadziła Karola Okrasę Joanna Bińczycka z Pracowni Tortów Cukrowe Fantazje. Nasz gość podkreślał, iż już wielokrotnie próbował naszego specjału, jednak nigdy nie doświadczył jego wykonania, a złamania tradycyjnej receptury z uwagi na wyjątkowy smak raczej się nie podejmie, gdyż jak podkreślał – „nie warto”, chyba że w wytrawnej, nie słodkiej odsłonie. Karol Okrasa wyraził swoją fascynację smakiem marcinka, zaznaczając, iż jest to drugie jego ulubione ciasto po napoleonkach jego mamy! Krówka z Hajnówki również zachwyciła Pana Karola – jak się okazało – wielbiciela krówek. Na pamiątkę wizyty w Hajnówce Karol Okrasa otrzymał m.in. makatkę z wyszytym wizerunkiem marcinka hajnowskiego.
Wizyta w Hajnówce była pierwszym punktem bogatego programu odwiedzin Podlasia, promujących kulinarnie naszego województwo. Kolejnymi punktami programu był m.in. cydr i miody z Narwi oraz konferencja promująca potencjał kulinarny naszego województwa z udziałem m.in. Marszałka Województwa Podlaskiego Artura Kosickiego i naszych hajnowskich producentów.
Da się zauważyć, że Hajnówka coraz bardziej wyróżnia się w regionie w dziedzinie promocji produktu lokalnego, zaznacza coraz częściej swoją aktywność. Samorząd jest świadomy, że ma na swoim terenie i w okolicy rewelacyjne, wysokiej jakości produkty, wspaniałych producentów i nieprzeciętne talenty kulinarne, co razem wzięte daje dobre perspektywy na jeszcze większe wzmacnianie tego kapitału i przekuwanie w jeszcze bogatszą ofertę Hajnówki oraz rozwój miasta. To początek wdrażania nowej ścieżki rozwoju Hajnówki.
Warto podkreślić, iż taki efekt spotkania możliwy był tylko dzięki inicjatywie zaproponowanej przez Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego oraz podjętej przez urząd miasta oraz wsparciu: członków i sympatyków Stowarzyszenia „Na Górnej” reprezentowanych przez Tamarę Osipiuk, Joanny Bińczyckiej i Pracowni Tortów Cukrowe Fantazje, Patryka Duchny i OSM Hajnówka, Emma Sp. j. – Andrzej Borowik, A&P Oleje Hajnowskie, Makatka Hajnówka, Piekarnia Żubrówka – Steve Sperelakis.
Magdalena Chirko
Urząd Miasta Hajnówka