Hajnowscy producenci podpisali umowę konsorcyjną w celu wspólnego przeprowadzenia całego procesu rejestracji oraz ochrony i promocji wyjątkowego specjału. Konsorcjum tworzą: Cukiernia Piekarnia EMMA, Pracownia Tortów Cukrowe Fantazje, Piekarnia Żubrówka oraz członkowie wspierający - Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Hajnówce i Miasto Hajnówka jako koordynator procesu. Inicjatywę wspiera Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego. Powstanie wspólna specyfikacja i niezbędna dokumentacja do rejestracji. Planowane są również wspólne działania promocyjne i wizerunkowe służące budowie oraz ochronie marki Marcinka Hajnowskiego. A wszystko to w trosce o zapewnienie najwyższej jakości tego tradycyjnego produktu z Hajnówki.
Jakie są korzyści z certyfikacji produktu? Produkt staje się uznany przez prestiżowy i oficjalny system jakości Unii Europejskiej. Certyfikat daje ochronę przed podrabianiem czy fałszowaniem - jeśli dany produkt wyróżnia się na danym terenie smakiem lub jakością, często rodzi się pokusa tworzenia podróbek. Producenci posługują się certyfikatem na okoliczność wytwarzania produktu w oparciu o specyfikację zarejestrowaną w UE i są z automatu objęci szeregiem działań promocyjnych. Same zaś produkty wchodzą do segmentu rynku "premium", stając się wizytówką danego obszaru. Konsument, widząc odpowiednie oznaczenia ma pewność, że na pewno pochodzi on z danego obszaru, że wytworzono go w oparciu o restrykcyjnie opisaną specyfikację, która wynika m.in. z walorów środowiska.
Magdalena Chirko
Referat Polityki Gospodarczej