Sytuacja na granicy, zimowe utrzymanie dróg powiatowych, sytuacja epizootyczna w powiecie – to główne tematy, które zostały poruszone 28 stycznia 2025r. przez Powiatowy Zespół Zarządzania Kryzysowego pod przewodnictwem Starosty Hajnowskiego Andrzeja Skiepko.
W posiedzeniu wzięli udział przedstawiciele służb mundurowych – Wojska Polskiego na czele z generałem brygady Tadeuszem Nastarowiczem oraz generałem brygady Marcinem Adamskim; przedstawiciele Komendy Powiatowej Policji, straży granicznej, Powiatowy Lekarz Weterynarii, samorządowcy i Wicewojewoda Podlaski Paweł Krutul.
Sytuacja na granicy
Przedstawiciele służb mundurowych, ustępujący z I zmiany operacji „Bezpieczne Podlasie” poinformowali o sytuacji na granicy. Skoordynowane działania służb i aktywna współpraca sprzyjają bezpieczeństwu – przedstawiciele służb potwierdzili wyraźną tendencję spadkową nielegalnych prób przekroczenia polskiej i unijnej granicy, niemniej skoordynowana współpraca jednostek i instytucji zaangażowanych w ochronę bezpieczeństwa, pozostaje na niezmiennym, wysokim poziomie.
Skala migracji zmalała dzięki aktywnej ochronie granicy Unii Europejskiej przez polskie służby. Coraz bliższa ukończenia pozostaje zapora fizyczna.
Podlasie i granica pozostają bezpieczne!
Starosta Hajnowski Andrzej Skiepko poinformował, o realizacji projektu mającego na celu doposażenie SP ZOZ w Hajnówce. Blisko 3,4 mln zł – to kwota, jaką szpital w Hajnówce otrzymał z rządowej dotacji na realizację projektu pn. „Wsparcie Samodzielnego Publicznego Zakładu Opieki Zdrowotnej w Hajnówce w obliczu kryzysu migracyjnego na granicy polsko-białoruskiej”. Dzięki wsparciu szpital realizuje kilka kluczowych przedsięwzięć budowlanych i inwestycyjnych, które będą miały znaczący wpływ na poprawę jakości świadczonych usług zdrowotnych, m.in. modernizację lądowiska przyszpitalnego, zakup ambulansu sanitarnego, wyposażenie Szpitalnego Oddziału Ratunkowego i Oddziału Chirurgii Urazowo-Ortopedycznej w nowoczesne łóżka z osprzętem.
Wicewojewoda Paweł Krutul poinformował o wsparciu szpitala w organizacji transportu lotniczego.
Rozmawiano o drogach…
Dyrektor Zarządu Dróg Powiatowych Mikołaj Janowski przedstawił informację o zimowym utrzymaniu dróg powiatowych. Uczestnicy spotkania zapoznali się z sytuacją epizootyczną, dot. wirusowych chorób drobiu.
… i sytuacji epizootycznej
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Hajnówce poinformował o wysokim ryzyku przeniesienia wirusa rzekomego pomoru drobiu oraz wirusa wysoce zjadliwej grypy ptaków. Hodowcom drobiu poleca się wzmocnić zasady bioasekuracji stosowane na fermach drobiu oraz zgłaszać wszystkie miejsca, w których utrzymywany jest drób, niezależnie od ilości utrzymywanych ptaków. Rzekomy pomór drobiu i wysoce zjadliwa grypa ptaków szerzą się głównie poprzez bezpośredni kontakt z zakażonymi ptakami, drogą kropelkową i przez zanieczyszczoną ściółkę. Innymi źródłami zakażenia są zanieczyszczony sprzęt, padłe ptaki, woda, pasza i pracownicy fermy. Wśród objawów klinicznych u zakażonych ptaków dominują zwykle objawy ze strony układu pokarmowego, nerwowego i oddechowego (m.in. brak apetytu, kaszel, duszność, zapalenie spojówek, podwyższone upadki, skręt szyi, paraliż, krwawa biegunka). Ludzie i pojazdy mogą z łatwością przenosić wirus pomiędzy kurnikami oraz pomiędzy fermami. Ptaki drapieżne lub dzikie ptaki mogą również przyczynić się do przenoszenia wirusa pomiędzy stadami.
W przypadku stwierdzenia podejrzenia zakażenia w/w chorobami, fakt ten należy niezwłocznie zgłosić do Powiatowego Lekarza Weterynarii w Hajnówce, celem podjęcia przez Inspekcję Weterynaryjną odpowiednich działań.
Zalecenia dla drobnotowarowych hodowców drobiu - chów przyzagrodowy
- karmienie i pojenie drobiu w pomieszczeniach zamkniętych, do których nie mają dostępu ptaki dzikie;
- przetrzymywanie drobiu na ogrodzonej przestrzeni, pod warunkiem uniemożliwienia kontaktów z dzikim ptactwem;
- odizolowanie od innego drobiu, kaczek i gęsi;
- przechowywanie paszy, w tym zielonki, w pomieszczeniach zamkniętych lub pod szczelnym
- przykryciem, uniemożliwiającym kontakt z dzikim ptactwem;
- unikanie pojenia ptaków i czyszczenia kurników wodą pochodzącą spoza gospodarstwa (głównie ze zbiorników wodnych i rzek);
- zgłaszanie lekarzowi weterynarii, wójtowi, burmistrzowi, i innym organom władzy lokalnej zaobserwowanego spadku nieśności lub nagłych, zwiększonych padnięć drobiu;
- po każdym kontakcie z drobiem lub ptakami dzikimi umycie rąk wodą z mydłem;
- używanie odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego przy czynnościach związanych z obsługą drobiu;
- osobom utrzymującym drób w chowie przyzagrodowym, aby nie były zatrudniane w przemysłowych fermach drobiu.
Zalecenia dla hodowców gołębi
- karmienie i pojenie gołębi w sposób wykluczający dostęp ptaków dzikich;
- przechowywanie paszy w pomieszczeniach zamkniętych lub pod szczelnym przykryciem uniemożliwiającym kontakt z dzikim ptactwem.
Zalecenia dla przemysłowych producentów drobiu
- przetrzymywanie ptaków w odosobnieniu (obowiązkowo w okresie wiosennych oraz jesiennych wędrówek dzikich ptaków) lub na wolnej, ogrodzonej przestrzeni, pod warunkiem
- ograniczenia kontaktu z dzikim ptactwem;
- karmienie i pojenie drobiu w pomieszczeniach zamkniętych, do których nie mają dostępu ptaki dzikie;
- zielonki stosowane w karmieniu drobiu wodnego (kaczki i gęsi), szczególnie w okresie wiosennych oraz jesiennych wędrówek dzikich ptaków, nie mogą pochodzić z terenów wysokiego ryzyka zanieczyszczenia ich wirusem wysoce zjadliwej grypy ptaków, z okolic
- zbiorników wodnych, bagien, i innych miejsc stanowiących ostoję ptaków dzikich;
- szczelne przykrycie pojemników z karmą i wodą do picia lub przetrzymywanie ich wewnątrz
- budynków, a także unikanie pojenia ptaków i czyszczenia pomieszczeń wodą pochodzącą spoza gospodarstwa (głównie ze zbiorników wodnych i rzek);
- ograniczenie przemieszczania się osób postronnych oraz zwierząt pomiędzy obiektami, w których przechowywana jest karma dla zwierząt a obiektami, w których bytuje drób;
- rozłożenie przed wejściami do budynków, gdzie utrzymywany jest drób mat nasączonych środkiem dezynfekcyjnym;
- wprowadzenie zakazu wjazdu pojazdów na teren fermy, poza działaniami koniecznymi np. dowóz paszy, odbiór drobiu do rzeźni lub przez zakład utylizacyjny;
- obowiązkową dezynfekcję pojazdów wjeżdżających;
- rozłożenie mat dezynfekcyjnych przed wjazdem i wejściem na teren gospodarstwa;
- używanie odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego przy czynnościach związanych z obsługą drobiu;
- wprowadzenie obowiązku przeprowadzania dokładnego mycia i dezynfekcji rąk przed wejściem do obiektów, w których utrzymuje się drób;
- brak kontaktu pracowników ferm drobiu z innym ptactwem np. kurami, gołębiami.
Dodatkowe zalecenia głównego lekarza weterynarii
- słomę, która będzie wykorzystywana w chowie ściółkowym należy zabezpieczyć przed dostępem dzikiego ptactwa (przetrzymywać w zamkniętych pomieszczeniach, zadaszyć itp.);
- należy regularnie przeglądać wszelkie połączenia i rury (silosy paszowe) pod kątem obecności zanieczyszczeń np. odchodami dzikich ptaków;
- należy eliminować wszelkie możliwe do usunięcia nieszczelności budynków inwentarskich (umieścić siatki w oknach i otworach, zabezpieczyć kominy wentylacyjne);
- nie należy tworzyć sztucznych zbiorników wodnych na terenie gospodarstwa (np. oczka wodne), a istniejące należy zabezpieczyć przed dostępem dzikiego ptactwa;
- nie należy dokarmiać dzikiego ptactwa na terenie gospodarstwa (usunąć karmniki);
- padłe ptaki należy przekazywać do utylizacji, istnieje zakaz ich samodzielnego usuwania.
Katarzyna Miszczuk
Opracowano na podstawie materiałów Powiatowego Lekarza Weterynarii